top of page
Foto van schrijverRedactie

Oosterparkwijk en Korrewegwijk nóg leuker maken om in te wonen.

‘Verbinders’, zo noemen cultuurcoaches Mirjam Rinkel en Magda Rozenveld zichzelf het liefst. Vanuit het project ‘VRIJDAG in de Buurt’ zijn ze, als het om kunst en cultuur gaat, druk bezig om de Oosterparkwijk en Korrewegwijk nóg leuker te maken om in te wonen. 

Allebei maken ze het mogelijk dat alle bewoners van beide wijken mee kunnen doen aan kunst- en cultuuractiviteiten. Dus ook mensen die het misschien niet kunnen betalen, mensen die denken dat cultuur niet voor hen is, mensen die de stap niet durven te zetten of nooit geprikkeld zijn om iets te doen met cultuur.


Verschillende omstandigheden

Het verbinden gaat ze erg goed af, hoewel ze in de verschillende wijken te maken hebben met totaal verschillende omstandigheden om hun werk te doen.


Geld

“Er zijn twee dingen die Magda in de Korrewegwijk wel heeft en ik niet”, begint Mirjam. “Dat zijn geld en een buurthuis. De Oosterparkwijk, waar ik woon en werk, krijgt geen wijkvernieuwingsgeld. Dus mijn belangrijkste taak is mensen en organisaties bij elkaar brengen.”

Grootheden

Er zijn heel veel initiatieven in de Oosterparkwijk om leuke dingen te doen, maar er is geen geld. Onlangs heeft Mirjam een Cultuurcafé georganiseerd: “Dat was een groot succes. Er kwamen heel veel mensen op af, want net als in de Korrewegwijk wonen ook in de Oosterparkwijk nogal wat creatieve grootheden, met prachtige ideeën. Zoals een kunstwandeling met theater, een kinderwandeling door de wijk met fotografie, eten met de straat terwijl er muziek wordt gemaakt en ga zo maar door. Het Cultuurcafé brengt ze met elkaar in verbinding om zo de krachten te bundelen en sámen iets te organiseren.”

Treslinghuis

“Toch mis ik een plek waar we samen kunnen komen in de wijk. Het verdwijnen van het Treslinghuis is een enorm gemis. Ik hoop écht dat daar op korte termijn een oplossing voor komt. Het was dé bindende plek voor de wijk.” 

Meezingcafé’s

Magda heeft het wat dat betreft dus wat gemakkelijker als cultuurcoach Korrewegwijk. De wijk waar ze al meer dan 26 jaar woont. “Het Floreshuis is een fantastische plek in de buurt”, zegt Magda enthousiast. “Er is vaak wat te doen, de hele dag door lopen mensen in en uit, maken een praatje of drinken een kop koffie samen. En met het geld dat er is, kunnen we leuke kunst- en cultuuractiviteiten organiseren. Waarbij we natuurlijk wel proberen om zo weinig mogelijk kosten te maken. Zo organiseer ik in het Hamrikheem Meezingcafé’s. Naast de bewoners van Hamrikheem komen hier ook wijkbewoners op af. Een pianist zorgt voor de muzikale begeleiding. En zo zingen we samen, van smartlap tot de Rolling Stones. Echt een groot succes.”


Feestje

Ondanks de werkverschillen is er ook veel wat Mirjam en Magda bindt. “Cultuurcoach zijn is een feestje”, zeggen ze bijna in koor. Mirjam: “Laatst werd ik gebeld door een gitarist uit de wijk die graag een muziekfeest in het Oosterpark wilde organiseren, dan ga ik voor hem aan de slag. Of ik help Circus Santelli bij het zoeken van een regisseur voor een voorstelling.” Magda: “Ja, of als ik bij het Hamrikheem binnenkom, en al die bewoners roepen: gaan we weer zingen? Geweldig!” 


Culturele web

Mirjam en Magda hebben als spinnen in het culturele web sinds ze dit werk doen echt het gevoel dat Groningen hierop zit te wachten. Er is volgens hen ontzettend veel creatief enthousiasme. 


Culturele activiteiten dichterbij

Annemarie van der Molen van de gemeente Groningen vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk inwoners in de stad in aanraking komen met cultuur. “Veel mensen hebben het idee dat kunst en cultuur niet voor ‘hen’ is maar voor een ander. Door culturele activiteiten dichterbij te organiseren, hopen we dat inwoners zich meer betrokken voelen en ervaren wat cultuur kan betekenen en vooral hoe leuk het is. Om deze reden startten wij twee jaar geleden het gesprek met VRIJDAG om te kijken hoe zij cultuur in de wijken kunnen brengen.” 


Reuring

“We zijn heel blij dat er inmiddels in zeven wijken cultuurcoaches zijn aangesteld. Het is belangrijk dat deze cultuurcoaches weten wat er speelt in de wijken en dat zij veel contact hebben met bijvoorbeeld de WIJ-teams en de gebiedsteams. Daarnaast vragen we hen te inventariseren welke culturele initiatieven en kunstenaars al actief zijn. Door vraag en aanbod bij elkaar te brengen komt er hopelijk meer culturele reuring in de Groningse wijken.”  Meer weten over het werk van cultuurcoaches bij VRIJAG in de Buurt? Ga naar www.bijvrijdag.nl/indebuurt


コメント


bottom of page