Wijkoverleg Korrewegwijk
In de Korrewegwijk heeft een aantal bewoners zich verenigd in het Wijkoverleg Korrewegwijk (WOK). Het WOK behartigt de belangen van de bewoners van de wijk. Zij doet dat in de juridische vorm van een stichting. De stichting heeft een bestuur dat op dit moment bestaat uit vijf leden. Jaarlijks zijn er ca. acht bestuursvergaderingen.
De gemeente gaat ervan uit dat het WOK de bewoners van de wijk vertegenwoordigt en verstrekt ieder jaar een beperkte subsidie. Het WOK besteedt de subsidie aan het ondersteunen van activiteiten van bewoners van straten, buurten en de wijk. Van tijd tot tijd vraagt de gemeente het Wijkoverleg om mee te praten over te ontwikkelen van beleid. Zo praten ze bijvoorbeeld mee over parkeerplannen in de wijk en over de ontwikkelingen rond de Gerrit Krolbrug.
Het Wijkoverleg houdt zich met verschillende activiteiten bezig, zoals de organisatie van de Wijkstemdag. Ook geeft het een vernieuwde versie van wijkkrant ‘de Korrespondent’ uit. De laatste edities daarvan vindt u ook op deze website. Communicatie gaat naast de Korrespondent ook via onze website www.korrewegwijk.nl
Het Wijkoverleg Korrewegwijk (WOK) behartigt de belangen van de bewoners van de wijk. Zij doet dat in de juridische vorm van een stichting. De stichting heeft een bestuur, op het moment bestaande uit vijf leden. Het bestuur wil graag het aantal leden uitbreiden. Jaarlijks zijn er ca. acht bestuursvergaderingen.
Informatie
Wilt u meer horen over het Wijkoverleg Korrewegwijk dan kunt u terecht bij de secretaris van het Wijkoverleg – Loek Veldt, email: wok@korrewegwijk.nl tel: 050-5731552.
Subsidie
Mocht u belangstelling hebben voor financiële ondersteuning van uw activiteiten, maar weet u niet zeker of u in aanmerking komt, dan kunt u zich wenden tot de penningmeester van het Wijkoverleg – Loek Veldt, wok@korrewegwijk.nl tel: 050-5731552.
Het WOK stimuleert en subsidieert graag wijkactiviteiten. Vooral activiteiten die bijdragen aan sociale samenhang en verbinding in de wijk en vergroeningsactiviteiten.
Het kan zijn dat u ergens anders ook subsidie of hulp kunt krijgen voor uw activiteit. In dat geval verwijzen wij u graag door. Zo is er bijvoorbeeld het Groen Huis voor het lenen va (tuin)gereedschap https://www.werkpro.nl/werkbedrijf/het-groenhuis/
Bij de gemeente kunt u terecht voor het aanvragen van een geveltuin of boomtuin. U kunt hiervoor contact zoeken met de groencoördinator van de gemeente door het invullen van een contactformulier: https://gemeente.groningen.nl/geveltuin-aanvragen-of-boomtuin-adopteren
Bijdrage leveren?
Het bestuur wil graag het aantal leden uitbreiden. Bent u nieuwsgierig naar wat zich allemaal in de Korrewegwijk afspeelt? Wilt u een bijdrage leveren aan de ontwikkelingen in de wijk? Zo ja, dan vragen wij u enkele vergaderingen van het wijkoverleg bij te wonen. Heeft u enkele vergaderingen bijgewoond, dan kunnen we gezamenlijk besluiten of u toetreedt tot het bestuur.
Heeft u belangstelling? Neem dan contact op met bestuurslid Loek Veldt via lenlveldt@hotmail.com.
Dat kan ook als u interesse heeft in een plekje in de wijkredactie, die de wijkkrant en wijkwebsite uitgeeft.
De bestuursleden van Wijkoverleg Korrewegwijk
Het WOK bestuur bestaat momenteel uit vijf enthousiaste leden: Epke Knoop, Loek Veldt, Anne Postma, Anja Postuma en Corien Wiersma. Daarnaast hebben zich net twee aspirant leden aangemeld. De leden wonen allemaal al voor langere tijd in de wijk en vinden het belangrijk dat relaties tussen wijkbewoners en tussen de wijk en de gemeente worden versterkt. We willen graag inspraak en invloed op onze woonomgeving en houden ons dus bezig met het subsidiëren van activiteiten in de wijk, maar ook met bijvoorbeeld vraagstukken rondom de Korrewegbrug en het Oosterhamrikkadetracé. Wil je meer over ons weten en waarom we lid van het WOK zijn, kijk dan eens op de website www.korrewegwijk.nl
Als bestuur willen we natuurlijk ook graag een afspiegeling zijn van de wijk. Er wonen bijvoorbeeld veel studenten en starters in de wijk, maar die hebben we nog niet in ons bestuur. Heb je interesse, kijk eens op de website en contacteer ons.
Epke Knoop
Ik ben Epke Knoop en ben al sinds oktober 2005 actief binnen het WOK eerst als bestuurslid en later als voorzitter. Ik ben met name actief geworden doordat ik van mening was en ben dat deze wijk behoefte had en heeft aan activiteiten en andere zaken die voor iedereen toegankelijk zijn.
Ik vind het leuk om in de Korrewegwijk te wonen, omdat het een wijk is waar veel gebeurt. Het is geen saaie slaapwijk, maar een wijk waar wordt gewoond en gewerkt door mensen met allerlei achtergronden. Dit heeft mij altijd aangesproken.
Ik wil mij graag inzetten voor een wijk waar je de mogelijkheid hebt langer te wonen dan een paar jaar, want in de Korrewegwijk is er veel doorstroom van jongere bewoners, terwijl de vaste bewoners eigenlijk nauwelijks vertrekken omdat ze dat niet kunnen van wege geldgebrek of andere problemen.
De reden dat ik al lange tijd deelneem aan het WOK is dat ik het belangrijk vind dat de koppeling tussen de Wijkbewoners onderling en met de Gemeente goed verloopt en de juiste informatie met elkaar wordt gedeeld. Dit gaat via ons wijkblad De Korrespondent en via de website www.korrewegwijk.nl
Projecten die nu in de belangstelling staan zijn o.a. de vervanging van de Gerrit Krolbrug, de vernieuwde aanleg van een dubbele riolering, betaald parkeren in de Professorenbuurt Noord en in de Nieuw Indische Buurt ingevoerd in 2021, en het Oosterhamriktracé in onze wijk.
Loek Veldt
Mijn naam is Loek Veldt en woon samen met mijn vrouw Lammie in de Bataviastraat van de stad Groningen. Inwoner van de stad Groningen ben ik sinds 1975 toen ik kwam te werken bij Jos Beeres in de slijterij op Korreweg 186 en kwam te wonen in de Bataviastraat. Na 11 jaar kwam er een omslag. Ik kreeg een baan aangeboden bij Kartonfabriek de Halm in Hoogkerk en op mijn 62 jaar mocht ik met de VUT.
Mijn vrouw en ik voelen ons zeer betrokken bij de Korrewegwijk. Met Speeltuin DIB kwamen we in aanraking via onze kinderen en daar zijn we beide lang bij betrokken gebleven. Via Geert Reinders, toen de voorzitter van het WIB ( Wijkoverleg Indische Buurten) ben ik bij de wijk betrokken geraakt wat nu de naam WOK ( Wijkoverleg Korrewegwijk) draagt.
Het WOK is ook vertegenwoordigd in “De Groene Korrewegwijk” en samen houden wij ons bezig om vooral een bezuiniging tot stand te brengen via energiebesparing. Er worden juniorcoaches gezocht die via een checklist thuis kunnen kijken wat er verbeterd kan worden. Ook zullen er seniorcoaches komen om dit te ondersteunen in de wijk. Voor o.a. de Korrewegwijk staat er ook een “Warmtenet” gepland. Maar de voorwaarden zijn nog niet duidelijk. Dit moeten we nog even afwachten. Tevens wordt er veel gedaan om tot een groenere Korrewegwijk te komen via o.a. Operatie Steenbreek. Tegel eruit en plant erin. Ook kan er bij de Gemeente een aanvraag worden ingediend voor “Geveltuinen” en “Boomtuinen”. Het WOK ondersteunt deze oproep om tot een groenere Korrewegwijk te komen.
Zo hopen wij als WOK, in samenwerking met andere instellingen, te zorgen voor een mooiere en veiligere Korrewegwijk.
Anne Postma
Ik ben Anne woon zo’n 20 jaar in de wijk en werk in het dagelijks leven als hulpverlener in één van de omliggende gemeenten. Sinds 2019 ‘zit’ ik in het WOK, een mooi overleg van waaruit mensen op een makkelijke manier een financiële bijdrage kunnen krijgen voor een activiteit in de wijk. Ook vind ik het belangrijk dat bewoners een stem hebben in plannen die hun leefomgeving aangaan. Het zou mooi zijn als er wat nieuw aanwas in het WOK zou komen. Hoe meer mensen, hoe meer we kunnen!
Anja Postuma
Ik ben Anja Postuma, vijftiger, en ik woon nu 24 jaar in de Indische Buurt. Nooit had ik gedacht dat ik hier zo lang zou wonen. De wijk bevalt me uitstekend. Misschien dat ik in de toekomst nog eens buiten de stad wil gaan wonen, dat wel. Omdat verhuizen nu niet op het programma staat, besloot ik me twee jaar geleden wat meer te verdiepen in wat er allemaal in de wijk leeft en kan en liep ik op een goede dag binnen bij de Wijkstemdag. Daar werd ik aangesproken door Loek die me vroeg of ik het WOK wilde versterken. Vervolgens heb een paar vergaderingen bijgewoond en ik vond deze bijeenkomsten leuk, leerzaam en nuttig. Het mooie aan het WOK vind ik dat ingediende projecten met subsidie van de gemeente doorgang kunnen vinden, dat ik op de hoogte blijf van wat er in de wijk speelt en ik vind sociale aspect prettig. Ik ben erg benieuwd ben of wij wat kunnen betekenen voor de verdere verduurzaming van de wijk, hier zet ik me ook graag voor in. We vergaderen meestal één keer per 6 weken in de avond en overdag werk ik parttime bij de Rijksuniversiteit Groningen.
Corien Wiersma
Ik ben Corien en ben sinds eind 2019 actief binnen het WOK. In het dagelijks leven ben ik werkzaam bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Omdat ik het zinvol en leuk vind om mee te denken over activiteiten in de wijk ben ik lid geworden van het WOK. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om als wijk een gesprekspartner te zijn van de gemeente, wanneer het gaat om veranderingen in onze woonomgeving. Zelf ben ik opgegroeid in de Korrewegwijk.
Na omzwervingen in het buitenland en Vinkhuizen woon ik nu weer in de wijk, aan de Oosterhamrikkade. Zodoende volg ik natuurlijk de plannen rondom het Oosterhamriktracé. Daarnaast vind ik het subsidiëren van activiteiten die de onderlinge contacten van buurtgenoten versterken belangrijk, en een verdere vergroening van de wijk heeft ook mijn aandacht.
Aspirant leden
Onlangs heeft zich ook een aspirant lid aangemeld, die zal zich binnenkort zelf voorstellen.
Commentaires