top of page
  • Foto van schrijverRedactie

Interview buurtbewoner Lejo Siepe


“Ik heb veel mensen geïnterviewd over hun leven en werk. Nu ben ik ineens de hoofdpersoon van mijn eigen verhaal”.


Lejo Siepe (1957) is onderzoeksjournalist en woont al bijna dertig jaar in de Riouwstraat, in de kop van de Korrewegwijk.

Na de dood van zijn ouders, Anton en Marie, vindt Lejo hun trouwboekje. Achter zijn eigen naam staat 'gew'. Wat betekent dat? Het is het begin van een onverwacht verhaal.


Lejo doet navraag bij familieleden. Een tante zegt: “Ik zal het je gelijk maar vertellen, Anton was niet jouw vader”.

Lejo is sprakeloos. “Ik was geschokt. Ik heb nooit iets vermoed, nooit zijn er opmerkingen over mijn afkomst gemaakt. Er was geen enkel signaal. Ook mijn jongere broer en zus wisten van niks. Maar verder was de hele familie op de hoogte. Ze gingen er vanuit dat ik het wel wist.”


Maar wie is dan zijn biologische vader? En wat gebeurde er rondom zijn geboorte en het huwelijk van zijn ouders? Een maandenlange speurtocht volgt en is door Siepe opgetekend in het boek “Onverwacht – een familiegeschiedenis”, met als achtergrond de maatschappelijke ontwikkelingen in de jaren' 50 en '60. “Ik heb veel mensen geïnterviewd over hun leven en werk. Nu ben ik ineens zelf de hoofdpersoon van mijn eigen verhaal”.


Gevallen meisjes

Lejo's moeder, Marie, komt uit een katholiek gezin in Nieuwe Pekela. In 1956 raakt ze ongehuwd zwanger, een schande in die tijd. De familie stuurt Marie naar de katholieke vroedvrouwenschool in Heerlen. Daar, op zolder en uit het zicht, bevindt zich de afdeling waar 'gevallen meisjes' kunnen bevallen. De kinderen worden ter adoptie aangeboden of komen in een kindertehuis terecht.

Lejo ontkomt op het nippertje aan dit lot. “De kerk heeft gezorgd dat Anton Siepe met mijn moeder trouwde, terwijl hij niet de vader was. Hij was blijkbaar zo gelovig en volgzaam dat hij dat deed. Anton had eerder kort verkering gehad met een zus van mijn moeder, dus ze kenden elkaar”.

Anton heeft Lejo als wettige zoon aanvaard toen hij in het huwelijk trad met Marie. De afkorting 'gew' betekent gewettigd.

Het echtpaar vertrekt later met de kleine Lejo naar de Noordoostpolder om een nieuw bestaan op te bouwen. “ Ze werden letterlijk weggepest uit Oost-Groningen. Mijn moeder werd uitgejouwd”.


De boef van Bellingwolde

Hij ontdekt dat zijn moeder in 1956 een kortstondige relatie had met Mans Bolk, een prominent lid van de Boerenpartij in Oost-Groningen en jarenlang raadslid in Bellingwolde. Zou dat zijn vader zijn?

Om meer over Bolk te weten te komen stapt Siepe in zijn journalistenrol.

Onder het mom een verhaal over de geschiedenis van de Boerenpartij te willen maken, interviewt hij mensen die Mans Bolk van nabij hebben gekend.

“Zijn bijnaam was de boef van Bellingwolde. Een gewelddadige man en een rokkenjager. Hij was boer en bestuurslid van de Boerenpartij. Zelfs zijn partijgenoten noemden hem een opschepper en een nare man”.

Bolk trouwt later met een vrouw met wie hij een zoon krijgt en overlijdt in 1991. Wanneer Lejo deze zoon opspoort, toont een DNA-test aan dat Bolk inderdaad Lejo's biologische vader is.


Waarom hebben zijn ouders hem dit nooit verteld? “Ik denk uit diepe schaamte. Plus dat ze mij misschien wilden behoeden voor het slechte karakter van mijn biologische verwekker. Ik heb daar wel begrip voor.”


Ik ben nog steeds wie ik ben

“Er zijn weinig dingen die ik herken in mijn biologische vader. Ik prijs mij gelukkig dat Anton er tussen werd gezet en ik daardoor in een stabiel gezin opgroeide.

Maar ik heb mij opnieuw moeten verhouden tot het verleden. Herinneringen komen in een ander licht te staan. Mijn oma van vaderskant nam mij bijvoorbeeld nooit op schoot. Mijn broer en zus wel. Nu kun je achteraf reconstrueren: ze kon niet velen dat haar zoon thuiskwam met een vrouw die een kind van een ander had. Dat is een ander perspectief dan ik voorheen had. Ik ben nog steeds wie ik ben, het is alleen verdiept op een of andere manier”.


“Onverwacht” is in januari verschenen bij uitgeverij Passage.Comments


bottom of page