top of page
  • Foto van schrijverRedactie

Interview Werkgroep De Groene Korrewegwijk



Werkgroep De Groene Korrewegwijk

Is drie jaar geleden opgericht om in de wijk met concrete projecten de klimaatverandering tegen te gaan. Ze zijn begonnen met energiebesparing. Inmiddels zijn zowel de energiecoaches als de junior energiecoaches actief. Daarna zijn ze, ondanks de corona, verdergegaan met een aantal projecten waarvan de bedoeling is dat er meer groen in de wijk komt en zonnepanelen op koop- en huurhuizen.


Boom- en geveltuinen

Na het succes van de energiecoaches is er bewust gekozen voor eenvoudige projecten die snel te realiseren zijn. Bij de geveltuintjes werkt men samen met MooieWijken, het Groenhuis en GoeieBuurt. De gemeente verwijdert de tegels, plaatst de zogenaamde opsluitrand en graaft tot 45 cm zand weg en vervangt deze door goede tuinaarde. https://gemeente.groningen.nl/geveltuin-aanvragen-of-boomtuin-adopteren

Het voordeel is dat wanneer je ergens begint in een straat dat andere mensen zich aansluiten en zo ontstaan er leuke contacten. Ook hoopt de Werkgroep dat buurtbewoners mee gaan helpen bij de verschillende projecten van De Groene Korrewegwijk. Als mensen concrete plannen hebben kunnen ze zich melden voor ondersteuning en soms ook financiering. In de Star Numanstraat heeft men inmiddels een App om groenprojecten te realiseren.



Andere lopende activiteiten

Op veel plekken in de wijk zijn inmiddels ook boomtuinen (zie bovenstaande link), plantenbakken. De gemeente geeft subsidie op een regenton en men kan advies geven hoe de regenton aan te sluiten. De Groene Korrewegwijk heeft € 1.500 subsidie gekregen van de Natuur en Milieu Federatie voor al hun projecten voor vergroening en het energiezuiniger maken van de wijk. Bij het Groenhuis is er een plantenbieb waar stekjes geruild kunnen worden.


Het Molukkenpark

In het Molukkenpark krijgen de bomen naambordjes met de Nederlandse en Latijnse. Zo kun je via Google of YouTube meer informatie zoeken. Zo medio voorjaar gaat Harry Holsteijn van de gemeente, afdeling NDE de bordjes plaatsen. Ook Jorrit Albers van bureau buitendienst stadsvernieuwing is nauw betrokken bij het Molukkenpark. Geïnteresseerde Bewoners worden uitgenodigd om mee te werken aan een folder over het park, mail ons. info@degroenekorrewegwijk.nl. Naast de boomnamen kunnen mensen ook voorstellen andere onderwerpen in de folder op te nemen.


Klimaatverandering en de energietransitie

Werkgroep De Groene Korrewegwijk wil de gevolgen van de Klimaatverandering tegen gaan door het versterken van het groen o.a. door groene daken en door mee te werken aan de energietransitie door energiebesparing en zonnepanelen. In de wijk zijn heel veel platte daken en die zijn vaak geschikt om zonnepanelen te plaatsen of groene daken te maken. Hierbij wordt samengewerkt met Gunneger Power, Pascal Roemers van de wijkvernieuwing en woningbouwcorporaties zoals Lefier. Dit zijn projecten die een langere adem vergen.


Samenwerking

De Groene Korrewegwijk zoekt structureel de samenwerking met veel organisaties:

Het WOK

Het Groenhuis

MooieWijken

GoeieBuurt

Grunniger Power

Natuur en Milieu Federatie

Lefier


En verschillende afdelingen van de gemeente zoals:

Het Energieloket

Dienst NDE (Natuur en Duurzaamheid Educatie)




Spel voor kinderen. Is gratis. Geeft inzicht in energie besparen



Veel informatie over wijkenergieplannen en het Energieloket!!


Warmtenet zonder aardgas



Een verkorte versie is tegelijkertijd verschenen in De Korrespondent van februari 2022


bottom of page