top of page
  • Foto van schrijverRedactie

Jubilerende Jump XL weer open

“Ssjt, ssjt”, klinkt het van een tweetal trampolines. Twee kinderen springen lekker in de Main Court, trampolines van zo’n 2 bij 2 meter. Ergens anders springt een groepje kinderen van de Jump Tower in de Extreme zone. Hier komen ze terecht in een groot landingskussen, gevuld met lucht. Sommigen proberen salto’s. Het is nog niet druk op vrijdagmiddag 14.00 uur, maar als straks alle scholen uit zijn, zal het wat drukker worden bij Jump XL aan de Antillenstraat. Sinds een week mogen ze weer open, precies op het moment dat het bedrijf vijf jaar in Groningen zit.


Jump XL is een Amerikaans bedrijf dat haar vleugels ook heeft uitgeslagen in Europa. Vooral in Nederland timmert het stevig aan de weg, met 13 vestigingen, vooral in zuid- en west-Nederland. Ook heeft het vestigingen in Frankrijk (5), België (2) en Duitsland (1). Omdat het van oorsprong Amerikaans is, zijn veel termen in het Engels. Naast genoemde trampolines is er ook de Sports Zone, waar je dogeball kunt spelen, een soort trefbal. Al springend moet je proberen een bal te ontwijken. En de Challenge Zone, waar je met vrienden uitdagingen kunt aangaan via bijvoorbeeld met de attractie Ninja course.


Vooral kinderen van 8 tot 12 jaar maken gebruik van de springmogelijkheden. Vrijwel elke dag is Jump XL direct na schooltijd al open. En in het weekend al vanaf 10.00 uur. Maar daarnaast zijn er ook veel studenten die het springen een mooie vorm van sport vinden. En terecht, want met 10 minuten springen verbruik je evenveel energie als een half uur hardlopen. Populair zijn de happy hours op vijdag- en zaterdagavond. De discolichten gaan aan, de muziek gaat harder en zo ontstaat er een uitgelaten sfeer. Ook voor jonge kinderen is het mogelijk om te (leren) springen, maar wel onder begeleiding van een volwassene. Naast vrij springen worden er ook diverse cursussen aangeboden waar allerlei technieken en trucs worden aangeleerd. Maar er zijn andere sporters die het springen

ontdekt hebben als trainingsmogelijkheid. Zo maken turners en mensen van de wakeboardclub regelmatig gebruik van de trampolines van Jump XL. Je komt tenslotte veel zachter neer op een luchtkussen dan op het water of de turnvloer. Ideaal dus om je oefeningen te trainen met minder kans op blessures. Iedereen moet wel speciale jumpsokken aan. Dit zijn sokken met nopjes eronder, zodat je meer grip krijgt bij het springen. Soms moet je ze zelf kopen, maar bij sommige arrangementen zijn ze inbegrepen.


Bij Jump XL kun je ook prima kinderfeestjes organiseren. Tot de zomer nog niet, maar als straks de corona-maatregelen helemaal zijn opgeheven, is dat ook weer mogelijk. Na het springen kun je eten en/of drinken in het Jump XL café, dat een beetje doet denken aan een bierhal in Beieren. De tafels staan ruim uit elkaar, zodat 1,5 meter afstand makkelijk te garanderen is. Op de site van Jump XL kun je zelf een uitnodiging voor een feestje downloaden.


Dit alles wordt mogelijk gemaakt door 15 medewerkers, waarvan twee in fulltime dienst. De

meerderheid van de parttimers zijn studenten, vaak met een sportachtergrond. Iedereen heeft BHV. Mochten er mensen geblesseerd raken, wat zelden voorkomt, dan kunnen zij hen helpen. Puck Luttikhuis is de locatiemanager in Groningen. Na haar studie sportmanagement in de Verenigde Staten kwam ze in Groningen terecht en werkt hier nu al enige jaren. Het voordeel van een afdeling van een groot bedrijf is, dat ze niet zelfstandig corona-ondersteuning hoefde aan te vragen. Dat deed de centrale directie. Haar en andere salarissen werden gewoon doorbetaald in de vijf maanden dat het bedrijf op slot moest.


De tarieven, openingstijden, info over cursussen, feestjes en uitleg over de verschillende jump zones zijn allemaal te vinden op de overzichtelijke site:

https://jump-xl.com/nl/groningen

.

Handig voor kinderen is de wellicht de summerdeal. Voor 50 euro kun je drie maanden springen. Ook


leuk als cadeau.


bottom of page