top of page
  • Foto van schrijverRedactie

Tijdelijke Gerrit Krolbrug op losse schroeven, Platform wil nu alternatief op tafel

De kans dat fietsers binnen twee jaar na de fatale aanvaring met de Gerrit Krolbrug in Groningen (15 mei 2021) weer naar de overkant kunnen fietsen, is verkeken.

Rijkswaterstaat heeft de bouwhekken onverrichterzake weggehaald en laat de oever aan de kant van de Korrewegwijk ook weer netjes maken. Dat gebeurt in afwachting van het vervolg van de werkzaamheden, meldt de organisatie op zijn website.


De dienst begon vorig jaar met de voorbereidingen voor een tijdelijke hellingbaan op de westelijke voetbrug. Vanaf kerst 2022 zouden 20.000 fietsers, wandelaars en mensen met rollators, bakfietsen, rolstoelen en scootmobiels er dagelijks gebruik van maken tot de hogere voetbruggen van de nieuwe Gerrit Krolbrug klaar zijn.


Alternatief

Het Platform Gerrit Krolbrug, dat alle mensen vertegenwoordigt die nu al zo lang omrijden of te voet over de brug klimmen, is er na de zoveelste vertraging niet meer gerust op dat het goed komt met de hellingbaan.

,,Rijkswaterstaat zegt eind deze maand te weten welk ontwerp zal of kan worden uitgevoerd. Vooruitlopend daarop vinden wij dat gemeente en Rijkswaterstaat direct na Pasen meteen moeten beginnen met het uitwerken van alternatieven. Er mag niet nog meer onnodig veel tijd verloren gaan’’, zegt woordvoerder Chris van Malkenhorst.

Volgens hem blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat dat er dit jaar nog een goede vaste noodoplossing kan liggen ten noorden van de Gerrit Krolbrug.



Bezorgd

Bij de gemeente ontstond vorig jaar gemeente bezorgdheid over de stabiliteit van de ondergrond aan de stadskant van de brug. Daar moet een steiger komen voor het ‘aanlanden’ van de hellingbaan. Die ligt boven het water op de bestaande voetbrug. Rijkswaterstaat concludeerde eerder dit jaar dat de zuidelijke toevoerhelling naar een andere plek moet.

Volgens het internetbericht is deze week pas onderzocht hoe diep de damwand bij de Gerrit Krolbrug eigenlijk is. Daar is een spuitlans voor gebruikt. ,,Eerdere metingen gaven onvoldoende duidelijkheid. Daardoor bleef er twijfel over de stabiliteit bestaan.’’

De gemeente liet begin vorige maand al weten dat er vertraging zou ontstaan. Dat kwam niet alleen door de zoektocht naar een nieuw bouwplan: ook de hele vergunningprocedure moet opnieuw. Wethouder Philip Broeksma (oa verkeer, GroenLinks) sprak toen van een heel zure appel. ,,Twee jaar verder zonder zekerheid van een snelle oplossing is niet acceptabel.’’


Bron: dvhn.nl



bottom of page