top of page
  • Foto van schrijverRedactie

Waarschijnlijk voor kerst hellingbaan GK brug

Minister Harbers komt met hellingbanen en onderzoek naar tijdelijke verbinding Gerrit Krolbrug. 'Dat wekt verwachtingen. We hebben harde zekerheden nodig'Minister Mark Harbers nam poolshoogte in Groningen en besprak vorige maand de situatie van de Gerrit Krolbrug met wethouder Philip Broeksma. Foto: Corné Sparidaens


Het ziet er naar uit dat de Gerrit Krolbrug in Groningen voor de kerst hellingbanen krijgt. Als dat gebeurt kunnen fietsers en voetgangers gemakkelijker het Van Starkenborghkanaal oversteken en hoeven zij niet meer gebruik te maken van trappen.

Minister Mark Harbers (VVD, Infrastructuur en Waterstaat) is akkoord gegaan met de aanleg van de hellingbanen. Daarnaast gaf hij toestemming voor een onderzoek naar een alternatieve route tijdens de bouw van de nieuwe brug. De Gerrit Krolbrug werd in 2021 aangevaren en moet worden vervangen.


Aan de kant van de Korrewegwijk komt de hellingbaan in het verlengde van de brug. De bedoeling is dat de hellingbaan aan de overzijde parallel aan het kanaal komt te liggen. Beiden bestaan uit vloerplaten die steunen op een steigerconstructie. Iedere dag passeren 16.000 tot 20.000 fietsers en voetgangers de Gerrit Krolbrug.


‘Minister wekt verwachtingen’

Chris van Malkenhorst, voorzitter Platform Gerrit Krolbrugcomité, vindt de komst van de hellingbanen een goede zaak. Maar voegt hij eraan toe: ,,Als later de nieuwe brug wordt aangelegd en de hellingbanen verdwijnen, moet er van de ene oever naar de andere wel een tijdelijke verbinding komen. De minister doet daar onderzoek naar en dat wekt natuurlijk verwachtingen.’’


‘We willen niet afgescheept worden’

Van Malkenhorst gaat er vanuit dat dit onderzoek de opmaat is naar een alternatieve verbinding voor fietsers en voetgangers. ,,Dat zou een noodbrug kunnen zijn. Een andere optie is om gebruik te maken van de huidige busbaan (Oosterhamrikbrug). ,,In ieder geval moet het niet bij een onderzoek blijven. We willen niet afgescheept worden, maar harde zekerheden hebben.’’ Volgens het Platform Gerrit Krolbrug moet de Tweede Kamer de minister oproepen geld beschikbaar te stellen voor de tijdelijke voorziening.


Eindelijk vaart maken

Wat wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) betreft is enige haast geboden. Over het onderzoek naar de tijdelijke verbinding zegt hij: ,,De minister beseft dat er tijdens de bouw van definitieve brug een goede verbinding tussen beide oevers moet zijn. We hebben daar samen met omwonenden vanaf het begin sterk op aangedrongen.’’


Uit onderzoek moet blijken wat de meest geschikte locatie is voor de tijdelijke verbinding. Broeksma: ,,De minister is bereid daarvoor de portemonnee te trekken.’’ Begin deze maand bekeek Harbers met eigen ogen de situatie. Hij gaf aan dat er tijdelijke hellingbanen nodig zijn die de brug weer fietsbaar maken. Over de gewenste tijdelijke verbinding gedurende de aanleg van de nieuwe brug, hield de minister toen nog een slag om de arm.


Comments


bottom of page